De la dorință la un proiect în doi

   Cu gândul la un copil

Dumnezeu, creatorul vieţii, cheamă pe oameni să colaboreze prin iubire la planul său, pentru ca viaţa să fie transmisă mai departe din fiinţă spre o nouă fiinţă. Pentru realizarea acestui plan Dumnezeu a creat bărbatul şi femeia şi i-a înzestrat cu darurile necesare pentru a putea răspunde la chemarea de a transmite viaţa.

Această transmitere a vieţii trebuie văzută ca o responsabilitate şi nu ca un simplu joc.

Faptul că Dumnezeu a încredinţat oamenilor procrearea, înseamnă că crearea lumii încă nu e completă. Dumnezeu îi invită pe oameni la opera sa creatoare. Soţilor le este recunoscut dreptul de a decide numărul fiilor şi momentul de a-i aduce pe lume. Trebuie luate în considerare propriile condiţii particulare de sănătate, de capacitate educativă, ambientală şi economică.

A da viaţă, în sensul de a o face să se nască, a fost mereu considerată o activitate divină.

Totuși, astăzi, datorită contracepției, aparent cel puțin, se poate să fie controlată această dorință și să fie integrată într-un ,,plan de viață” conform idealurilor sociale și familiale pe care vi le-ați fixat. Atunci dorința de a avea un copil se concretizează într-un moment al vieții tale pe care îl consideri adecvat.

Un cuplu se poate decide să aibă un copil după ce viitori părinți au obținut o slujbă stabilă sau și-au cumpărat o casă.

În existența sa, o femeie poate estima când ,,este momentul” pentru că ea simte că a acumulat o anumita maturitate și echilibru în existența sa. Imediat după luarea hotărârii de a concepe un copil poate fi începută organizarea vieții viitoare.

    Inconștientul

Semnificațiile inconștiente apar imediat ce proiectul de a avea un copil animă o femeie, ea va reveni mereu la o serie de imagini care pun stăpânire pe gânduri și vise, împotriva voinței sale.

Odată devenită adultă, femeia va purta în ea, într-o manieră inconștientă, un copil care s-a născut în visele sale de fetiță. Ideile care se dezvoltă pe dorința de a avea un copil provin din copilărie și se hrănesc deseori cu sentimente amestecate.

A dori un copil înseamnă în același timp să dorești să devii mamă. Trecerea de la starea de fată la cea de mamă nu este evidentă, iar în momentul în care apare dorința de a avea un copil, femeia repune în joc sentimente care o leagă de părinții săi.

Psihanalistul Serge Lebovici spune că ,, dorința de maternitate își are originea în copilăria femeii, în fantasmele în care sunt scrise rivalitatea cu propria mamă, ura sau iubirea față de părinții săi”. Amestecul de admirație și de ură între fiică și mamă, care ar fi putut fi uitate la vârsta adultă, reapar deseori când femeia își dorește un copil.

O primă sarcină o poate face pe viitoare mamă să se gândească la propria mamă, la unele gesturi față de ea.

   Legăturile cu proprii părinți

Orice individ este alimentat de dorințe inconștiente și contradictorii, uneori violente și puțin înfricoșătoare, de care majoritatea timpului, nu este conștient, chiar dacă determină o parte din existență. Aceste dorințe apar și reapar într-o manieră pertubată, în momentele cheie ale vieții.

În societatea modernă, planul de a avea un copil este deseori rodul unei reflecții în interiorul cuplului. Această dorință având și aspecte inconștiente.

A fi părinte este una dintre cele mai minunate experiențe pe care viața le oferă. Aduce fericire și iubire în viața noastră și scoate la iveală tot ce este mai bun din noi. În același timp ne poate pune la încercare răbdarea și capacitatea de a face față frustrării. Uneori scoate la iveală emoții de furie și comportamente agresive.

Toți părinții, indiferent de locul în care trăiesc, de situația lor financiară, de statutul socio-educațional sau starea civilă, au nevoie de sprijin și informații. Informații fundamentale care îi vor ajuta pe părinți să construiască relații puternice cu copiii lor, să evite reacțiile de furie și violență, stabilind, totodată, principiile de bază ale unei relații pozitive între cuplu și viitorul copil.

Read and think first, choose later!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s