Maternitatea

Nașterea și moartea sunt evenimente umane de bază al viitorului. Reproducerea este un semn al supraviețuirii familiei.

Din perspectiva psihologică și sociologică, fertilitatea este o problemă importantă, iar atitudinea față de natalitate rămâne criteriul fundamental de definire a politicii demografice, de incurajare a natalității.

Maternitatea este o perioadă plină de stări emoționale, responsabilități, tehnici de abordare și multe alte aspecte. Toate acestea te transformă pe tine, în viitoare mamică. Această perioadă începe din momentul în care a avut loc concepția, când ai rămas însărcinată, iar până la sfârșitul vieții vei fi mămică.

Pentru a beneficia de acestea trebuie sa cunoști implicațiile psiho-sociale ale maternității, pentru a descifra stările prin care treci și pentru a indentifica cu precizie nevoile tale și ale familiei.

Abordarea psihologică a maternității

Maternitatea reprezintă ansamblul acestor procese psiho-afective pe care femeia le va traversa pe toată perioada sarcinii pentru a se transforma într-o altă persoană, capabilă să-și asume noi responsabilități și să-și primească copilul.

Dincolo de modificările fiziologice asociate cu schimbări în structura eu-lui fizic, imaginea de sine a gravidei se dezvoltă pe fondul relației psihologice cu viitorul copil.

Gaviditatea și rolul de părinte

Odată cu graviditatea femeia trece de la rolul conjugal la asumarea rolului parental.

Graviditatea se caracterizează printr-o serie de influențe exercitate asupra evoluției sarcinii și asupra proceselor de creștere și dezvoltare a fătului.

În timpul sarcinii, femeia traversează o criză psihică intensă, o stare care se dezvoltă gradual, pentru a atinge un grad de sensibilitate ridicată mai ales in ultima perioadă. Acest stadiu este obligatoriu pentru ca femeia sa poată nu numai „să se identifice cu nou-născutul ei, ci mai ales să-i ințeleagă acestuia nevoile încă de la naștere”.

Între femeia insărcinată și făt există o armonie deosebită, aceasta reprezintă o condiție fundamentală pentru evoluția sănătoasă a copilului.

Pentru multe femei, prima sarcină este descrisă ca o perioadă de oboseală, schimbare a apetitului alimentar, grețuri, pierderea libidoului. Se pot manifesta stări de anxietate și îngrijorare în legătură cu viitorul statut de părinte, rolurile materne și paterne, incertitudini referitoare la stabilitatea relației cu partenerul.

Manifestările psihice caracteristice femeii gravide 

Scurtă prezentare: creșterea gradului de anxietate și a sentimentului de insecurizare psihologică; iritabilitate; scăderea pragului senzorial; creșterea reactivității; scăderea rezistenței la frustrare; oboseala, stări de somnolență.

În condiții de instabilitate psihică poate apărea un conflict între dorințele și drepturile mamei de a-și îngriji propriul copil, și necesitatea de a asigura condiții optime de cresșere și dezvoltare a copilului. Riscurile în dezvoltarea biologică și psihică a fătului pot crește din cauza infecțiilor, deficitului nutrițional, expunerii la drog, autovătămării deliberate.

Evaluarea psihologică a mamei și depistarea eventualelor afecțiuni precum schizofrenia cronică, tulburările alimentare (anorexia sau bulimia nervoasă), dependența de drog, tulburările de personalitate devin o urgență ca urmare a riscurilor ce pot apărea ulterior la făt.

 

 

Reclame

Un gând despre ”Maternitatea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s