În curând mamă, dar încă adolescentă

Uneori ascunse, apoi anunțate cu întârziere, maternitățile precoce pun probleme delicate dacă nu beneficiază de un suport material și moral din partea familiei și societății, iar aceste sarcini, dorite sau nu, le expun pe viitoarele mame, la anumite riscuri asociate vârstei lor fragede.

În România, una din douăzeci de sarcini apare la o femeie între 14 și 18 ani. Mai mult de jumătate dintre ele renunță voluntar la sarcină, iar cele care își doresc un bebeluș sau hotărăsc să îl păstreze reprezintă una din cincizeci de nașteri.

În căutarea unui statut sau a dori un bebeluș?

Sarcinile în adolescență se observă în toate mediile sociale, dar ele sunt mai frecvente într-un context familial și social dificil.

Proiectul de a avea un bebeluș poate reprezenta pentru tânăra femeie o perspectivă pozitivă, care îi va permite să accedă la o poziție și la un statut care ar pune-o în valoare.

Reacția familiei poate ajunge de la susținerea viitoarei mame, prin acordarea unui ajutor uneori foarte important, până la respingere, din teama de scandal.

Un risc de izolare

În ceea ce privește un alt anturaj decât cel familial, faptul de a deveni mamă reprezintă un act puternic, care poate ajuta stabilitatea adolescentelor, dar realitățile materiale și responsabilitățile pe care acestea vor trebui să și le asume pot să le izoleze de persoanele de vârsta lor.

Lunile care urmează nașterii sunt foarte delicate. Dacă relația cu tatăl bebelușului a rezistat acestei probe, rămâne ca precum în cazul tuturor cuplurilor, să găsească locul bebelușului în cuplu.

De asemenea, apar modificări ale corpului după naștere ( creșterea în greutate, epiziotomia, vergeturile… ) dar și alte probleme mai specifice. Întreruperea școlarizării sau dificultățile în a găsi sau a relua lucrul se adaugă lipsei inițiale de pregătire și problemei referitoare la supravegherea copilului.

Tinerii tați, dacă nu sunt absenți deseori, nu se descurcă în a da o mână de ajutor.

Problema supravegherii medicale

Adolescentele evoluează eronat riscurile sarcinii cu atât mai mult cu cât ele au fost rareori la controale medicale periodice periodice până la această vârstă.

Asumându-și uneori cu dificultate maternitatea, ele consultă adesea prea târziu un medic și din această cauză nu beneficiază de toate măsurile de depistare și de prevenire.

O susținere după naștere?

Înțelegerea a ceea ce se petrece în timpul sarcinii și nașterii, cum ar fi dezvoltarea sentimentului matern, constituie etape dificile.

Realitatea vieții alături de un bebeluș, a relației cu tatăl acestuia, se dovedește, în general diferită de ceea ce își imaginaseră tinerele mame. În paralel cu această viață maternă, ele sunt încă adolescente și au dorința firească de a trăi această vârstă la fel ca alte tinere.

Pentru a evita dificultățile majore în relația mamă-copil și riscul unei neintegrări sociale, ansamblul dispozitivelor de ajutorare trebuie să fie utilizat imediat ce este posibil.

Adică, informarea cu privire la drepturile pe care le au în ceea ce privește serviciile sociale până ce copilul va împlini 3 ani; creșele pot fi o soluție pentru adolescentele izolate.

Ele pot beneficia de o bună supraveghere psihologică, dar toate acestea dacă ele se informează!

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s